zondag, juli 06, 2008

IJsland algemeen

IJsland is een eiland van 103.000 km2 (2,5 keer Nederland) met een gemiddelde hoogte van 500 meter boven het zeeniveau. De hoogste top, Hvannadahlshnukur is 2119 meter hoog en meer dan 11 procent van het land is bedekt met gletsjers, waaronder Vatnajokull, Europa's grootste gletsjer.

IJsland ligt op de mid-Atlantische rug waardoor het een plek vol van vulkanische en geothermische activiteit is. 30 post-glaciale vulkanen hebben in de laatste twee eeuwen uitbarstingen gehad en natuurlijk heet water voorziet een groot deel van de bevolking van goedkope, onvervuilde verwarming. Rivieren zijn ook aan banden gelegd om goedkope hydro-electrische energie te verschaffen.

Van de 280.000 bewoners, leeft de helft in de hoofdstad Reykjavik en de naburige stadjes in het zuidwesten. De internationale luchthaven Keflavik ligt ongeveer 50 km buiten de hoofdstad. De centrale hooglanden zijn onbewoond en de grootste concentraties van de bevolking bevinden zich langs de kust.

De IJslandse Nationale Kerk, waar 90 procent van de bevolking bij staat ingeschren, is evangelisch Luthers. Naast de vele Lutherse kerken in Reykjavik, is er ook een Rooms Katholieke kathedraal bij Landakot, waar elke zondag een mis wordt opgedragen.

De economie is erg afhankelijk van de visserij. Ondanks pogingen om een grotere diversiteit te bereiken, vooral in het reiswezen, beslaat de export van zeeproducten nog steeds bijna drie kwart van de export van handelswaren en ongeveer de helft van alle buitenlandse valuta die het land binnenkomt. Toch wereken maar 10 procent van de werkende mensen bij visserij en visverwerking. De reisindustrie is de op een na grootste export industrie van IJsland. De levensstandaard is hoog en het inkomen per hoofd van de bevolking is een van de hoogste ter wereld. De financiele sector is de laatste jaren erg geliberaliseerd. De economie is op service gericht, twee derde van de werekend bevolking werkt in de dienstverlenende sector.

Bron: IJslandse Toeristenraad

Geen opmerkingen: