zondag, juli 06, 2008

Bevolking en Taal

Bevolking en taal
De inwoners zijn erg Scandinavisch, vriendelijk, goed opgeleid, cultureel, eerlijk en erg modern. Wereldreizigers zeggen vaak dat de IJslanders de meest geciviliseerde mensen ter wereld zijn. Hun voorvaderen waren voornamelijk Noors, alhoewel enkelen ook van de Britse eilanden kwamen. Er zijn geen Eskimo's op IJsland.

De levensverwachting voor vrouwen is gemiddeld 81,3 jaar en voor mannen 76,4 jaar. Dit is een van de hoogste scores in de wereld. Er is een uigebreid staats gezondheidszorg systeem, erop gericht om dit zo te houden.

De eerste bewoners van IJsland kwamen in de 9e eeuw uit de Noordse landen. Volgens de traditie was de eerste permanente bewoner een zekere Ingolfur Arnarson, een Noorse viking die zijn huis bouwde waar Reykjavik zich nu bevindt. De IJslanders spreken nog steeds de taal van de vikingen, hoewel het moderne IJslands wat veranderingen heeft doorgemaakt in uitspraak en woordenschat. De meeste IJslanders, vooral de leeftijdsgroepen van tieners tot vijftigers spreken overigens vloeiend engels.

IJsland is ook het enige land dat een andere Noordse traditie hoog houdt: de gewoonte om patroniemen te gebruiken in plaats van familienamen; naast de voornaam van zijn vader, draagt een IJslander de voornaam van zijn vader met een achtervoegsel -son of -dottir, bijvoorbeeld Gudrun Petursdottir (Gudrun, de dochter van Petur). Binnen een gezin kunnen de mensen dus verschillende achternamen hebben, wat soms voor buitenlanders nogal verwarrend is.

Bron: IJslandse Toeristenraad

Geen opmerkingen: