zondag, juli 06, 2008

Dorpen en Steden

Dorpen en steden
Meer dan 60 procent van de IJslandse bevolking woont in of rond de hoofdstad Reykjavik. Kijk voor meer informatie onder de knop Reykjavik. Toch liggen er verspreid over het land en dan met name aan de rondweg nog een aantal andere interessante dorpen en steden. Hieronder beschrijven we er een aantal.


Akranes heeft 5200 inwoners en het stadsbeeld wordt vooral gedomineerd door de grote cementfabriek. Vanaf hier kunt u bijvoorbeeld de Akrafjall beklimmen. Restaurants en hotel.
Akureyri is met ruim 16.000 inwoners een van de grootste steden van IJsland. Dit centrum van het noorden heeft een zacht klimaat en is een ideeal beginpunt om bijvoorbeeld Myvatn en Detifoss te bezoeken. In de stad vindt u zelfs een botanische tuin. Retsurants, hotels, uitgaan.
Blonduos is een klein visserscentrum aan de Hunafjordurbaai. Hier monden een paar zeer vissrijke rivieren uit. Voor visliefhebbers is deze plaats een waar paardijs.
Borgarnes is een klein handelscentrum met zo'n 3500 inwoners. Het plaatsje is een ideaal beginpunt voor een bezoek aan het schiereiland Snaefellsnes. Bezoek ook eens de boerenhoeve Borg a Myrum.
Djupivogur is een klein vissersdorp en voormalig Deens handelscentrum. Hier wonen circa 600 mensen en kunt u de teigarhorn bezoeken. In de buurt kunt u de vogelrotsen van Papey bekijken.
Egilsstadir de hoofstad van Oost-IJsland. Reizigers die per boot in IJsland aankomen zullen deze plaats vaak bezoeken om eten en drinken in te slaan. Van half augustus tot eind augustus wordt hier het 'feest in het oosten' gevierd. Hier vindt u enkele hotels, winkels en restaurants.
Grindavik een aardig vissersdorpje met ruim 2000 inwoners gelegen aan de robuuste kustlijn. In de directe omgeving ligt de welbekende Blue Lagoon, die zeker een bezoekje waard is.
Hafnarfjordur is een voorstad van Reykjavik en beschikt over een mooie haven, vele oude huizen en ruines van een oude kapel. U vindt hier het postmuseum en een zeer interessant zeervaartmuseum.
Hofn is een vissershaven in zuidoost IJsland met 1800 inwoners. Ligt op een lagune in de Hornafjord. Het is een uitstekend beginpunt voor wandelingen op de gletsjers of het maken van boottochten.

Husavik is de grootste stad van het noordoosten van IJsland met ruim 2500 inwoners. De meeste mensen leven hier van de visserij, maar de plaats isook uitermate populair bij bezoekers die walvissen willen spotten. U kunt hier diverse boottochten reserveren met een zeer grote kans om ze te zien.

Hvolsvollur een plaats met ca. 700 inwoners en vooral vaak bezocht door de gunstige ligging ten opzichte van de Thorsmork en de gletsjers. Vanaf hier kunt u bus- en jeepexcursies reserveren.
Isafjordur, een kleine stad met zo'n 3000 inwoners en hoofdstad van het noordwesten van IJsland. De haven werd al eeuwen geleden gebruikt door kooplieden. Sinds de komst van het vliegveld is het toerisme naast de visserij een belangrijke inkomstenbron geworden. Restaurants en hotels.
Keflavik vooral bekend door de internationale luchthaven van IJsland, Leifur Eiriksson. Deze plaats met zo'n 7500 inwoners was in het verleden een belangrijk handelscentrum.
Kopavogur is een oostelijke voorstad van Reykjavik en met ruim 17.000 inwoners de tweede gemeente van IJsland. Op een heuvel staat de kerk die meer lijkt op een operagebouw.
Olafsvik is een klein havenstadje met zo'n 1000 inwoners was het beginpunt van Jules Verne's 'Reis naar het middelpunt van de aarde'. Ideaal beginpunt voor bezoek aan Snaefellsjokull.
Reykholt ligt tussen groene heuvels en heeft veel warme bronnen. Er wonen zo'n 1000 mensen. Hier woonde de geschiedschrijver Snorri Sturluson en schreef hier zijn grootste werken.
Reykjahlid is een klein plaatsje (250 inwoners) in een druk bezocht en toeristisch gebied. Vanaf hier kunt u eenvoudig Myvatn en Detifoss bezoeken. U vindt hier enkele hotels en een bank.
Selfoss met 4300 inwoners de grootste stad van Zuid-IJsland. In de omgeving vindt u veel groene weiden, waardoor de melkindustrie de belangrijkste bron van inkomsten is. Restaurants en hotel.
Seydisfjordur Hier komt eenmaal per week de Smyril Line veerboot aan. Vroeger was dit een belangrijk handelscentrum. De houten huizen zijn er vrolijk beschilderd.
Stykkisholmur de grootste plaats van het schiereiland Snaefellsnes en ruim 1200 inwoners. Hier vindt u een mooie haven en een bijzondere kerk. Ideaal beginpunt voor wandelingen.
Vik is de natste plaats van IJsland. Hier wonen zo'n 350 mensen. In de buurt vindt u lange zandstranden en is het een ideeal punt om Dyrholaey met de vele papaegaaiduikers te bezoeken.

Geen opmerkingen: