woensdag, januari 24, 2007

IJslandse vlag

De IJslandse vlag...dit is hem dan!

De vlag van IJsland is hemelblauw met een sneeuwwit kruis en een vuurrood kruis binnen dat witte kruis. De armen van het kruis breiden zich tot de rand van de vlag uit. De gecombineerde breedte van het witte en het rode kruis is in deze vlag 2/9 van de totale breedte, maar het rode kruis 1/9 van de gecombineerde breedte van de vlag. De blauwe gebieden links van het kruis zijn vierkanten. De rechtlijnige oppervlakten staan parallel en de buitenste oppervlakten zijn net zo breed als de binnenste, maar tweemaal zo lang.

De huidige vlag is sinds 1913 officieus in gebruik als nationaal symbool. De vlag werd echter pas officieel aangenomen op 19 juni 1915. De vlag is gebaseerd op de Deense Dannebrog en heeft de omgekeerde kleurstelling van de vlag van Noorwegen, een land waarmee IJsland van oudsher een sterke band heeft. De civiele vlag wordt sinds 1 december 1918 ook als handelsvlag op zee gevoerd.
De IJslandse vlag is officieel beschreven in Wet nr. 34, die op 17 juni 1944 werd opgesteld, de dag dat IJsland een republiek werd. De wet is getiteld de „Wet van de Nationale Vlag van de IJslanders en de Verbinding met de Staat“

Bovenstaande tekst heb ik via internet Wikimedia.

Geen opmerkingen: