Gek op IJsland, maar verknocht aan Nederland
door Kees Jansen
10 okt 2007, 03:15 - RENKUM - Tien jaar geleden ontdekte Renkumer Ruud Schaafsma de schoonheid van IJsland. Zijn liefde voor het ruige land leidde tot een boek.
Ruud Schaafsma met het boek Struinen op IJsland. Foto: Jan Wamelink
Even twijfelt de Renkumse schrijver en natuurliefhebber Ruud Schaafsma (1948). "Het Renkums Beekdal is mooi, dat klopt. Maar IJsland komt voor mij toch op nummer een." Een uitgave over het Beekdal schreef hij meer dan tien jaar geleden al. Een boek met foto's en reisverhalen van zijn hand over zijn favoriete land verschijnt op 20 oktober. De titel: Struinen op IJsland.
Waarom IJsland?
"Ik deed tot 1981 educatief werk bij het landelijk bureau van de kinderopvang bij de Paulastichting in Oosterbeek. Toen de subsidiekraan werd dichtgedraaid stopte dat en ben ik begonnen met het maken van houten meubels op bestelling. In mijn vrije tijd wandelde ik heel veel, ook met groepjes. Zo werd ik tien jaar geleden door Jan Burchbach van Askja Reizen uit Arnhem gevraagd als reisleider voor wandel- en kampeervakanties in IJsland. Ik was er nog nooit geweest, maar had wel gelezen over de enorme ruigheid van het landschap."
Heb je dan wel tijd om zelf iets te bekijken?
"Het is wel iets anders dan vakantie, want je bent veel aan het regelen. Maar meestal koppel ik na de trektochten er nog een of meer weken vakantie aan vast. Soms met mijn vrouw, vaak alleen. Dan laat ik me bijvoorbeeld per boot afzetten in een moeilijk bereikbare en onbewoonde kuststreek in het noordwesten, waar ik vier dagen later weer opgepikt word."
Wat gebeurt er als je daar iets overkomt?
"Tja. Een mobiele telefoon heeft daar geen bereik en iets als een satelliettelefoon heb ik niet. Een gebroken been is al levensbedreigend. Je doet daarom alles heel zorgvuldig. Dus geen sneeuwvlaktes oversteken in verband met spleten en ook geen steile klimpartijen. Natuurlijk schakelt degene die mij moet ophalen wel reddingsdiensten in als ik niet verschijn, maar dan kan het al te laat zijn."
Zijn er al niet genoeg boeken over IJsland?
"Er zijn wel veel boeken met foto's, enkele reisgidsen, maar niet met verhalen. Daarom ben ik nu al 700 exemplaren kwijt aan De IJslandspecialist in Apeldoorn. Die doet het volgend jaar cadeau aan mensen die daar boeken. Ook Askja Reizen neemt er honderd af. Dat is mooi, want ik geef het boek in eigen beheer uit."
Wat is de charme van het land?
"Die enorme verlatenheid van het landschap. Dat je soms 300 kilometer van je af kunt kijken. Dat kan ook omdat er geen luchtverontreiniging is en er minder vocht in de lucht zit. Zeker zo mooi zijn de enorme aantallen vogels die er zijn. De verscheidenheid is niet zo groot, maar de hoeveelheden wel. Het zijn er vele miljoenen. Er zijn klifkusten van 500 meter hoog die helemaal vol zitten met broedende vogels. Het is dè ontmoetingsplek van vogels uit Amerika en het Eurazische continent. De mensen zijn in eerste instantie afstandelijk, maar als je ze beter leert kennen heel vriendelijk. Ze zullen je nooit voorbijrijden als je met pech langs de kant staat."
Zou je er willen wonen?
"Over een aantal jaar, als mijn vrouw met pensioen is, willen we er een jaar verblijven om de seizoenen te zien. Maar ik geloof dat ik te zeer verknocht ben aan Nederland om definitief te verhuizen.
Zie je overeenkomsten tussen de natuur in het Renkums Beekdal en die in IJsland?
"Vroeger, toen de stuwwal hier door de gletsjer gevormd werd, moet het er hier uitgezien hebben zoals IJsland nu. Maar tegenwoordig zijn er weinig overeenkomsten meer."
Het Boek (19,95 euro) wordt op 20 oktober om 15.00 uur gepresenteerd bij Kniphorst Boekverkopers in Wageningen. Meer informatie op www.ijslandboek.nl .
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten